Tuesday, August 16, 2011

PERS - Tugasan Edisi Raya



Maaf lambat hantar,cekgu!
sebab lambat??
sebab x faham sangat soalan..ekeke..berhari-hari dok tunggu org lain update tugasan ni..baru lah faham soalan! jgn marah ye cekgu.. meh nak jawab soalan ttg raya..


Q1:..ceritakan perasaan time 1Syawal nanti, masa tu korg dah susut berat badan, bayangkan macamana raya korang...


Intro
Seriously lea xde semangat nak beraya sakan tahun ni sebab tahun ni tak balik beraya di Kch sbb turn hubby pulak..tahun lepas my turn tapi semua pakat x balik (fyi my family, kakak², mak semua dah duk KL nie) 2 thn lps dah beraya kat side hubby @ jhr, mmg x sama mcm kg sendiri..hehe (dlm hati nak cepat-cepat balik KL & kerja) lgpun pilu sangat di pagi raya without mak & ayah sendiri.. thn depan insyallah kami semua adik beradik akan beraya di Kch..oooh..rasa nak skip raya 2011. x sabar nak raya 2012!
(ape ni..melalut pulak karangan psl raya haa..)


Perasaan mungkin yg ada masa raya nanti ialah..maybe ada sedara mara yg jumpa setahun sekali kat jhr sana perasan lea ada susut sikit tahun ni kot.. last jumpa agak-agak berat lea 85 ke atas.. 
Nak pakai baju raya tahun lepas. sebab tahun lepas beli baju saiz M muat utk berat 80 ke bawah kot.. masa fitting last year sama ngam tp xsesuai pakai..tahun ni hopefully leh pakai & muat kat badan.. (lama giler peram baju.. setahun ehehe)


Q2:..ceritalah korang makan ape... perancangan korang utk memastikan makanan2 tersebut masih boleh di makan tanpa ada rasa penambahan berat badan...


Makanan raya??
Standard lah kan.. ketupat, lemang, daging masak kicap, daging kari, ayam masak merah dll..
Kuih, biskut raya, tart, air manis, dodol, lontong dll...
Seingat lea last 2 years beraya di kampung hubby, akan ada konvoi adik beradik gi umh sedara mara kalau dari tghri tu sampai ke petang..jaraknye bukan dekat kepalang..jauh² tau dari satu rumah ke satu rumah...contohnya dari Simpang Renggam ke Batu Pahat. giler dgn jem lagi..


Perancangan??
Seriously xde perancangan utk diet masa beraya. tgh fikir nni macammana nak minum 4L sehari sedangkan dlm perjalanan adalah amat susah utk drop by ke toilet dengan jem nye lagi.. dah sampai umh saudara mara tu nak tak nak kena makan apa yg dihidang..cuma tahun ni kena beringat & kurangkan makan berkarbo.. kalau ada protein pasti lea amik protein je..kalau nk merasa carbo hrp² berpada-pada lah ye.. Air masak akan dicuba sedaya  huhu..siap² botol mineral dalam kereta..


Lea spare kan max kenaikan 3kg utk 1st week of Syawal ni..wah boleh pulak bagi green lite utk naik berat.. hehe.. sbb x nak stress kan.. so cakap siang² spare 3kg.. jangan cecah angka puaka 8 balik sudah lah ye...
i will try my best..sebab susah benar nak kejar korang balik..terutamanya puan penganjur kite...tehehe..


Yay !! Homework siap!  :D













6 comments:

Tilot said...

Lea...gney nak minum aek byak2 time raya ya...payah bercari jamban lak.. heheehe... mek pun terpkir gia juak... tepaksa tiap kali beraya umah org tumpang jmnban.. :)

Cik Juju said...

sy spare 2kg je utk raya ni...hehehe..

hope x naik byk sgt during raya nti...

Gettin'newConchita said...

wahhh nice trick..
kena buat spare juga for christmas nanti ni..spare 5kg, up skett dr lea lol.. :P

Bicikut said...

angka puaka??hahaha..

walau camne pun, sy seronok sbb ramai kawan2 ada kemajuan :)

aullea said...

thanks kengkwn!
bici - jeles bici dah angka 6! ish
con - lea nak up 5kg gak tp mcm melampau nanti masuk angka 8 nanges x ingat..
juju - wah 2kg tu pasti boleh..silap² negatif hehe
tilot - samalah masalah kita..camne nk diet time raya wawawaaaa.. x nikmat namanya.. haha

Orked_Ungu said...

insyallah boleh punya...sama2 kita usaha..chaiyok chaiyok