Wednesday, March 30, 2011

ATKINS oh ATKINS

Bila sebut Atkins jer, org pandang semacam. kenape ah?
tak faham lah knp org memandang diet atkins ni di sudut negatif je. especially 2 blogger ni yg bias dgn diet ni..tahu lah awk ramai pengikut, jgn sebarkan atkins ni teruk ker ape sbb pengikut yg tak tahu tu terus terima bulat² ape awk cakap.. blog ape? biarlah rahsia..tp popular dgn diet KIRA KALORI dia tu..
yer..x dinafikan pun kira kalori is the right way, even in atkins pun boleh kira kalori so that xder lah blasah ayam KFC smp 9 ekor sekali hadap.. lepas tu sedap-sedap cakap atkins ni x boleh makan nasik!bukan diet orang malaysia lah...tolong lah wey.. baca buku atkins tu dulu, sape kata dlm atkins tak boleh makan nasik? masuk phase 3 nanti makan lah ape nk makan tp agak² lah carbs dia..jgn lak mkn 3 pinggan nasik. half cup rice pun ok, amik brown rice lg bagus..wild rice 10x bagus..


Atkins ni kategori low carb diet.. maknanya BOLEH makan KARBOHIDRAT!
habis, sayur tu bukan carbs ke?sape lah yang tipikal sangat ingat atkins ni eliminate carbs terus???? tak boleh makan nasik, buah, roti dll..
tolong faham betul²..pantang masa 1st phase tu iaitu masa Induction 14 hari pertama je kena bebetul strict..barulah ketosis maii.. bukan nye selamanya 20g carbs..aiyoooo... matilah seumur hidup x boleh makan carbs nasik roti segala..
The best sources of carbohydrates--whole grains, vegetables, fruits and beans... benda ni boleh amik lepas tempoh induction nnt,pilihlah yg low glycemic @ good carbs..

lea dah berkali² restart atkins so mmg average 14 hari loss dlm 3-6kg. kalau eat clean mmg laju turun time ni. masuk week 3 onwards if loss byk 1kg/per week pun dah bersyukur sama jugak mcm diet² lain..nothing is impossible cuma pemikiran org jer anggap atkins ni itu ini semua nk mengutuk jer.. rosak kidney lah nk proses high protein.. agak-agaklah..jgnler mkn aym/ikan/daging jer.. amik lah carbs kacang/sayur/buah/wholegrain & segala maknenek good carbs tu..nak air manis? kan stevia dah berleluasa skrg.. splenda jer x smp msia lg..

kpd penggemar frozen food mcm sosej & nugget segala tu..bukan x boleh makan tp dlm atkins kena kira carbs kan..so jgnlah blasah breakfast 4 bijik sosej.. sebijik tu pun dah 2-3g tgk brand la jugak kan.. nampak jer mcm daging tp kan dah dicampur ngan tepung tu..bukan totally isi ayam jer yer..

oklah malas nk citer panjang..for me atkins yg suit my body leh turun byk bg tempoh permulaan, lepas tu pandai² lah nk maintain.. mmg normal 1st week turun byk kan masuk 3rd 4th nnt sekilo seminggu pun susah.. percaye lah..huhu

lastly, diet tu kan hak masing-masing..x kira lah buat diet ngan produk ke kira kalori ke south beach ke zone ke ape ke..yg penting disiplin tu ade baru leh berjaya.. kesimpulannye simple je..boleh kaji balik semua jenis diet ni mesti cakap kurangkan carbs intake.. & Atkins diet bukan diet eliminate carbs terus yer.... sekian. sambung keroje......

7 comments:

atty's said...

salam lea..itulah org tak paham
memang akan kutuk kita mcm2..apa yg lea ckp tu semua betul..kita amik gak cabo tp dlm bentuk sayuran2..

masa minggu ketosis tu je..kena strict..mmg turun banyak..kty time tu dpt turun 5 kg..

lor ni cam susah skit..kena senaman kot baru turun..

apapun diet kita buat ..kena sesuai ngn badan memasingkan.kty stkt ni sesuai ngn atkin..migrain pun dah takde..dah tak kisah tak makan nasi ..

semoga kita sama2 mendpt target yg kita nak ye lea..gudluck utk diri kita sendiri

noorcahaya said...

tulah.. suke hati lah nak diet mcmana ponn, jgn nak kondem org jek, ok lea, ade contoh atkins dlm contest sy.. gudluck

Kehelan said...

uitss... ada ke yg kutuk atkins?

aullea said...

atty,
kan..1st phase je yg strict giler.. skrg ni pun tgh berusaha..masuk mggu 3rd mmg susah sikit nk kikis lemak ni..dah masuk lemak tepu..yg 1st 2nd week tu lemak x hadam & air so senanglah nk nyahkan balik.. gudluck sesama kita fight!

cha,
tol tu.. kalau tgk diet detok Master cleanse tu lagi dasyat x makan apa pun.. yg tu mmg x mampu nk buat. cth atkins dlm blog cha ke? mane? puas carik..

kay,
ada je..dah terjumpa 2 org blogger ni tulis pendapat dia dlm blog..kondem atkins la tu..famous gak blog sorang ni(mmg kira kalori) sorang lagi bodybuilder..konon ala trainer..dua² lelaki.. hm!

maira said...

wah.. marah betul lea... hehe.. sabar.. sabar..

tu la kan, setengah orang, cakap tak der usul periksa, tak buat kajian, terus hentam kromo buat kesimpulan.. patutnya kaji dulu & paling tidak hormatlah cara masing2... pernah cuba diet atkin, tapi x leh tahan godaan huhu..

Anonymous said...

Hey There. I discovered your weblog using msn. That is an extremely well written article.
I'll be sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info. Thanks for the post. I'll definitely return.


Check out my web page lean body mass

Uminaterah Ramly said...

Hi lea...kite pun bru join atkins...da lme searching tp x de kekuatan tp slma 2minggu induction alhmdlh 1.5kg jew trun ...ni lom clean diet...tp sok nk pose gnti byk niii cz thn sdah brsalin..he3...ape advse lean utk kite ye...