Tuesday, August 11, 2009

Rindu projek diet

Salam.
aullea tengok kawan2 diet masing-masing dah prepare diri untuk melangkah ke bulan puasa tak lama lagi. rasanya kalau aullea masih on diet aullea pun buat preparation mcm tu jugak. penting tau untuk kekalkan fokus kita mencapai target. actually kalau berpuasa ni lagi cepat weight boleh turun. no need senaman extreme macam hari biasa just watch ur carbs masa bersahur/berbuka.

aullea ni cakap je pandai tapi sendiri tak diet pun. jeles sangat sebenarnya tengok geng diet. aullea rindu sangat nak berforum di kelab diet, bersenam, minum air bergelen2 tu, kira KALORI!!mak aiii... dah lama tak kira kaloriiiii.. apa suda jadikk.. masa berdiet tu(april-jun 2009) mmg kenangan manis sekali walaupun mula2 seksa semacam mengawal nafsu.. rindu betol nak buat graf weight hari2.. OMG rindu sgt2 masa diet.. alhamdulillah aullea kira aullea dah berjaya masa 3 bulan tu, kalau tak, takkan aullea berjaya pregnant hasil turun berat 18.7kg..

selepas tak diet lagi berat aullea dlm sebulan lebih ni naik 1 kg. masa mula2 x diet naik dekat 2kg tapi aullea manage balik lose 1kg dlm last week,tp aullea x diet ok.. berat turun sbb aullea demam & selalu muntah2.. jgn risau,aullea x diet. kesian baby..aullea mmg makan nasik & fast food. cuma sejak berbadan dua ni aullea susah sangat makan sayur & minum air kosong. dunno why. baby x suka kot.

aullea harap ilmu2 diet dlm kepala ni x hilang lagi.. tak tahulah next year geng diet aullea masih berdiet ke tak atau jumpa batch baru. mesti geng diet aullea dah capai target tahun depan kan? aullea doakan kejayaan buat semua. sbb projek diet ni perlukan semangat yg kuat & disiplin tinggi. aullea percaya kalau kita usaha mesti nampak hasilnya.. cuma lambat atau cepat je.. sabar ok kawan2. yg penting healthy living. kalau bersenam tu ingat tau, kena buat cardio & weight lifting. penting tu.

chaiyok2.. insyallah aullea pun nk kontrol sikit carb intake ni sbb asyik makan nasik je camne nk kontrol..contohnya hari ni meeting smp tghari. makan mee kari, ayam goreng, nasi goreng, nugget, mcm2 adaaa..terlebih menu lak.konon2 sempena nk sambut puasa ni seksyen kitaorg buatlah makan2 skali.. sedihnye sbb aullea makan mcm2konon nk start low-carb hari ni tp hampeh.. takpe lah.. kita start slow2 ok.. bukan nye aullea x reti..cuma nk mula ni payah sikit.. hehe cakap je lebih tapi tengok, lom apa2 dah sibuk nak makan SUGUS. kalau tgh diet mmg out terus.. hehehe

ok lastly, Thanks nazad, coz bg tutorial buat signature. so aullea try buat lah jugak. hasilnye mcm ni..



ok till then. tata

6 comments:

Lady of Leisure said...

no worries aullea.. skrh yg penting kesihatan baby n baby cukup semua nutrien..

kalau sblm preggy aulles boleh turun banyak kilo, nanti dah lepas bersalin boleh start balik..

lady pun nak join aullea nanti.. lady nak buang 10 kilo ni.. hehehe..

Mak Doyah said...

Saya pun masa pregnant dua-dua kali mabuk teruk gak, muntah angin + makanan sekali..lepas tu selera makan fast food dan nasi lemak tau..sebab tu la boleh naik berat sampai berpuluh kilo..heheheh..sayur tak berapa naka makan tapi buah ok, so saya banyakkan makan buah je la, dan juga susu, susu tu penting, minum ye...

wina said...

samalah lady..wina pun ade byk spare tyre ni :-) a'ah aullea jgn pikir psl diet wat masa skrg ni ye..concentrate on ur bb n bb's needs

myza said...

Walau pun ianya berbeza bagi setiap individu wanita yang mengandung, faktor-faktor di bawah menyumbang kepada pertambahan berat badan:

* Berat bayi : 2.5 - 3 kg

* Penyimpanan protein, lemak dan nutrien lain yang berlebihan : 2.75 - 3 kg

* Penambahan darah : 1.5 – 2 kg

* Penambahan cecair badan yang lain : 1.5 - 2kg

* Pembesaran payudara : 0.75 – 1 kg

* Pembesaran uterus (rahim) : 0.75 – 1 kg

* Cecair amniotik (air ketuban) : 0.75 – 1 kg

* Plasenta (uri) : 0.5 – 0.75 kg

Selain daripada penambahan berat bayi, faktor-faktor lain juga penting untuk memastikan fisiologi ibu berubah mengikut keperluan ibu mengandung. Corak penambahan berat semasa mengandung bagi individu juga berbeza. Jika anda mula mengandung semasa berat badan berlebihan, berat anda mungkin akan turun sedikit pada awal trimester manakala penambahan akan berlaku bagi ibu yang kurus atau mengandung anak kembar.dipetik dr= http://comelnya.com

farahtaufik said...

hye aullea..farah pun sama leee..rindu gak ngan berdiet straight cam dulu..ekekeke...

farah baru start balik ni haaa...

aullea said...

tQ wina,lady,makdoyah.. bg support kat aullea. insyaallah aullea x diet mcm dulu, kesian baby kalau mummy dia diet sakan. nk eksesais pun xleh mcm dulu2 jugak.. nak join boleh.. nnt next year buat betol2 ok..

farah,best nye dah start balik. mesti buat betol2 ok. ramai lg yg diet skrg..missza tu terer leh tanye dia.. hehe

missza, thanks bg info ni. aullea dah siap2kan diri utk berat naik ni. harap2 jgn lah terlebih dari target.. :)