Sunday, July 12, 2009

10 things in my mind


Nak update sikit sbb rasa mcm dah lama x update...

1. Hari ni masa dinner 1st time makan nasik.pagi mihun,lunch lak yee mee. wah.. mewah giler makan hari ni. mmg xde istilah diet hari ni. semalam kontrol lagi. sebelum ni kalau terlebih pun dinner aullea x makan sangat or just amik buah. tapi hari ni mmg melantak sakan. esok kena kontrol balik,bb faham kan..hehe


2. Sebelum berat kembali naik membulat, aullea gi jusco semalam beli 2 helai baju. Best giler boleh masuk saiz 14,sebelum ni 20. pastu 1st time xyah gi plus size..boleh masuk saiz L.best nyeee...


3. Dah prepare mental fizikal utk restart diet tahun depan, lepas deliver..nota2..weight..jadual..teknik workout..nutrition..every kata semangat aullea simpan dlm 1 fail..so that get ready utk turunkan berat badan macam i did sejak bulan april 2009 yg lepas.


4. Dah stop gym, sambung thn dpn kot..

5. Buat UPT 4x nak kompomkan pregnant + gi 2 doktor on 8/7/2009(rabu).alhamdulillah positif. x sabar nak gi scan tggu week 8-10 nnt. setakat ni baru 3 hari muntah2..harap2 bb jd budak baik..jgn kasi mummy muntah selalu ok..


6. aullea kena elak kan benda masam-masam mcm epal hijau,asam,jeruk,mangga muda dan lain-lain asalkan masam masa pregnant ni. aullea skrg ketagih epal merah & honey dew. sesape ade tips pemakanan tak utk preggy woman? aullea dok tanya kat mr. google je sejak haritu..hehe


7. aullea x boleh tengok sayur hijau. capsicum merah hijau kuning yg dibeli mggu lepas pun masih ada lagi. x tau sape nak makan sbb aullea rasa loya tgk sayur. teruk nye...xdapat zat & khasiat sayur minggu nieee... :(


8. ayam yg jadi kegemaran aullea hari2 masa diet pun aullea dah xde selera. mcm x cukup nutrien je sejak makan x kira kcal nie... kdg2 lunch aullea makan whip potato je. tapi rajin minum susu skim. bab minum susu ade je selera....


9. aullea rindu nak buat aktiviti fizikal..joging..swimming..tapi org sekeliling x kasi buat sbb skrg masih fragile lagi...xleh lasak2..kena byk rehat.. rasanya aullea dah overdose rehat kat rumah..sure berat naik..itu yg pasti. yg penting bb kat dalam tu..


10.yang pasti hasil diet 3 bulan sejak april-jun 2009 aullea lost 18kg & berita baik nya i'm pregnant. so happy sbb mision nak pregnant tercapai...cuma x sangka secepat nie..hehe.. ingatkan lepas sampai target(10kg lagi nak sampai),tp mmg bersyukur sgt2 dgn rezeki ni.. so lepas ni mission projek diet to be continue tahun depan...mungkinkah april 2010?insyaallah.. :)

2 comments:

Yanmie said...

salam aullea, takpe lepas bersalin nnti blh sambung blk diet tu, jgn kontrol sgt mkn tau..sian baby dlm tu nnti x cukup nutrient..

Selly Buke said...

salam

aullea.. tahniah for ur pregnancy.. alhamdulillah hajat tercapai.. selalu singgah di blog nie.. cari semangat untuk lose weight.

time pregnnt nie, make sure mkn benda yg berkhasiat k.. biar bb dpt zat yg cukup.. jgn lupa mkn pil yg doc akan bagi nanti 4 bb development.